Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady je myslím rozdíl mezi teorií a praxí. Teoreticky by pajďák měl učitele připravit na povolání tak, aby by nadřazený všem nadšencům.

Praxe je jiná (nehledě na vyhořelé učitelky před důchodem). Nejlepší by to asi bylo nechat na ředitelích. Ti mají jako jediní šanci poznat, jestli daný člověk má či nemá potřebné kvality.

8 0
možnosti
JN

Paní Veselá, brojíte pro něčemu, co dávno, přirozeně a v pořádku funguje. :-) Nebo opravdu myslíte, že zrovna ty budoucí lékaře školí nějaký patlal s pedagogickým vzděláním...? Ne, vychovávají je lidi z oboru... A můžu vám říct, že tihle vystudovaní doktoři, kteří zůstali učit na fakultách bez špetky pedagogického vzdělání, byli inteligenčně, lidsky nakonec i pedagogicky často někde na nepředstavitelně vyšší úrovni, než do sebe zahleděné "profesorské" sbory na nižších stupních.

Stejně tak učí lidi z praxe technické předměty, jak je zmíněno níž, a musela bych se opakovat. Neměli sice didaktiku v malíčku, ale předali nám zkušenosti na celý život.

Já neříkám, že to je recept na dějepis pro základky... i když upřímně věřím, že historik by v těch děckách taky dokázal probudit víc, než monotónní otrávené předčítání zápisků a jejich opisování do sešitu... Ale třeba na odborné předměty na středních? Proč ne. Super.

7 0
možnosti

To je právě rozdíl mezi univerzitou a základní školou. Na základce máte široké spektrum dětí, se kterými musíte určitým způsobem pracovat. Na univerzitě jsou často lidé, kteří se chtějí vzdělávat a při dobrém vedení ochotně spolupracují. Stačí jim, když je profesor odborník a neuspává hady. Na základní často řešíte, jestli má Pepíček žákovskou a nelepí holuby na stůl. Máte samozřejmě lidi, co mají přirozené nadání pro práci s dětmi a tito lidé žádné vzdělání nepotřebují. Ale většina z nás nejsou pedofilové :-P

1 0
možnosti
Foto

Vysoké pedagogické školy bych zrušil. Jsou absolutně k ničemu. Na filozofických fakultách se studuje čeština, němčina, angličtina a další jazyky, dějiny a další předměty . Na VŠ se studuje matemtika, fyzika, chemie, biologie. Jsem přesvědčen, že jejich vzdělání má vyšší úroveň než těch z pedagogických falkult. Proč tyto vysokošoláci nemohou po ukončení VŠ učit na školách. Proč se ty samé předměty studují na pajdáku .

4 0
možnosti
Foto

No protože na "pajdáku" by se mělo učit jak se má učit, nemusím umět Matiku2 za 1, ale musím vědět jak pro "1+1" nadchnout žáky

2 0
možnosti
Foto

Všichni se ohánějí zvýšením mezd ve školství, jako by to mělo být zaklínadlo, díky kterému se vše vyřeší. Ne nevyřeší, nejdřív zruste inkluzi, GDPR, byrokracii, zpoplatnene vysoké školy, aby na nich zdarma nestudovali zahraniční studenti a česká natáhla, která v životě nebudou vykonávat nic prospěšného. Jestli chcete vyšší mzdu, jdete do soukromého sektoru. Už mě ten brekot unavuje.

13 1
možnosti
Foto

Tyto rady jsou opravdu úžasné a učit bude kdo? Uklízečka? Nevidíte si na špičku nosu;-O. PS: Jsem v soukromém sektoru

1 2
možnosti
PA

No a na druhou stranu jsou lidé, kteří umí učit a učitelé nejsou. Učí odpoledne po práci za doměnu, která mnohým nezaplatí ani náklady na dopravu. Říká se jim pedagogové volného času. Zjednodušeně vedoucí různých kroužků programování, elektroniky, přírodovědných kroužků, apod. Nemají pedagogické vzdělání, ale mají mnohdy desítky let praxe a k tomu třeba i nějakou kvalifikaci pedagogických pracovníků, která se po nich dnes už vyžaduje. Dělají to proto, že je to baví nebo proto, že dřív sami chodili do nějakých kroužků a tu tradici předávají dál. Nevidím nejmenší důvod, proč by takoví lidé po dosažení požadované kvalifikace nemohli pomáhat na školách.

10 0
možnosti
JK

Já s vámi nesouhlasím. Vysokoškolsky vzdělaný člověk, který bude mít pozitivní vztah k dětem a hlavně schopnost podat výklad zajímavě může být velmi dobrým učitelem, byť nevystudoval pajdák.

8 1
možnosti
Foto

Ano, když tento předmět vystuduje na jiných fakultách, kde je doplněn pedagogickým vzděláním, což je na fylozofických, nebo přírodovědných běžné.

1 0
možnosti
FD

Lékařů,učitelů i policistů je o 100% více než za mého mládí.To málo lidí je těžko uživí.K tomu politici, obrovské množství úředníků,kteří strkají rypáky opravdu už do všeho!!!

4 0
možnosti
DK

Souhlasím - u zdravotních sester je to totéž - raději jim odpustíme vzdělání, než abychom dotáhli rozdělení kompetencí...

1 0
možnosti
Foto

Ono se to dá nazírat i z druhé strany, pokud se nebudete pokoušet jen o rádobyvtipný populistický výkřik.Sám, jelikož plným vzděláním, které je vyžadováno nedisponuji, mohu na odborné škole odučit jen málo z toho co by bylo třeba.A o tom, že jak studenty oboru tak maturanty připravím lépe než teoretici vyučující dle knih z osmdesátých let nepochybujte.Myslím, že je to škoda..

15 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik