Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Myslím, že paměť národa vymizela. Dávaly jsme děti do jeslí, protože mateřská u prvního dítěte byla půl roku a dětské setry byly tety. Sama jsem nějakou dobu v jeslích pracovala a vždy jsem říkala, že tak se nemají mnohé děti doma...A důvod? splátky družstevního bytu, nábytku...prostě to z jednoho platu (manžel byl vysokoškolák nešlo, babičky daleko). Dnes je státních jeslí v celé ČR 46 ! Proto soudím, že děti do 3 let mají být v jeslích...Experimentování s věkem nepatří do školek a bylo by solidnější i přiznat, že jeslí i školek bylo dost, jen jsme je "znárodnili" a vše nové je strašně drahé....tak se politici snaží učitelkám vnutit, že děti jsou zralejší...houby jsou to prostě batolata do 3 let.;-€;-€;-€

7 0
možnosti
LB

Žádné jesle ani školky se u nás neznárodňovaly, tato zařízení se v 90. letech postupně rušila kvůli úbytku dětí a také nezájmu rodičů (především o jesle), protože se u nás uzákonila snad nejvelkorysejší mateřská (rodičovská) dovolená na světě.

Myslím, že ani žádné státní jesle u nás neexistují, zřizovateli předškolních zařízení jsou ze zákona obce a záleží na zastupitelstvu, jakou cestu zvolí.

Např. u nás se zrušily jesle, jejichž provoz stál 1,2 milionu ročně a navštěvovalo je pět dětí, z nichž žádné nemělo u nás trvalý pobyt. Místo toho město ze svého rozpočtu poskytuje matkám příspěvek ve výši čtyř tisíc korun měsíčně a o děti pečují soukromá zařízení ve skupinách se sedmi osmi dětmi.

Bohužel, ministerstvo školství schválilo umisťování dvouletých dětí do mateřských škol, kde jsou - jak píše autorka blogu - ve třídách se staršími dětmi a aby toho nebylo málo, tak ministerstvo školství ještě povolilo výjimku - 28 dětí v jedné třídě na dvě kantorky. A ještě přikáže, že školky musí brát dvouleté děti, ale stát jim na to žádné finance nedá, všechno jde za obecními rozpočty.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, představa, že by rodiče mohli zcela dobrovolně rozhodovat, co se svými předškoláky, je pro soc.dem. politika něco nepředstavitelného.

11 0
možnosti
Foto

To by, samozřejmě, pane doktore, nemohli. Protože jsou prostě jistá objektivní kritéria zralosti. Ani každé tříleté dítě nemusí být schopné docházet do mateřské školy a rodiče jsou ne vždy objektivní.

0 8
možnosti
MB

Jsem, "Odrostlý rodič" a opravdu zírám. Nad sílícím přesvědčením, že správnost směru bude určovat - Míra dobra - Míru vlezlosti státu ! Proudy, nekonečného blaha - ! U těch dětí, jde o náležitost nesmírně citlivou. Již dnes, se můžeme pochlubit nadstandardním pojetím MD. To nestačí, tedy i nápady další. Jako vždy - Nákladné, nedomyšlené a nepřipravené. To všechno by bylo opávněné - Kdyby Stát byl vlastníkem dětí ! Propůjčoval by je do rodin a pak by tedy po právu určoval pravidla. Není tomu tak ! Pořád je to rodina, která se má rozhodnout. Stát je zde od toho, aby načínající rodině napomohl zmírnit očekávané komplikace při jejím "Rozjezdu". To se sice nepodaří ideálně nikdy - Nicméně opět oblíbený dirigismus - Prostě, tak jsme určili - dobro bude ! ... Kdo klade odpor - Nemá rád děti ... :-)

9 0
možnosti
Foto

Dobré ráno,

Přečetl jsem si titulek Vašeho článku a musím vyjádřit 100% souhlas. Za "zlé totality" byly děti do 3 let v jeslích a pak v mateřské škole (soužky učitelky byly na slovo "školka" velmi háklivé).

Cizím jazykem bych myšlenku děti ve dvou letech do mateřské školy nazval "pochablostí". Za "zlé totality" byly jesle pod ministerstvem zdravotnictví - což mělo logiku a mateřské školy pod ministerstvem školství.

Jak je to nyní, netuším, ale žádné zlepšení jsem nezaznamenal.

2 1
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik