Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ES

Myslím, že obecně se dá souhlasit, že učitelé jsou v ČR ohodnoceni velmi slabě. A chybí kvalitní pedagogové, kteří prostě půjdou radši dělat něco jiného a na to pak doplácí jen společnost. Jenom prosím, prosím! nepoužívejte ten pseudoargument "kdyby šli všichni do lidlu, nebude mít kdo učit". Opakuje se to pořád dokola v nekonečném množství variant a je to úplný nesmysl. 1) nikdy nepůjdou všichni do lidlu 2) i kdyby chtěli všichni do lidlu, během procesu fluktuace ze škol do prodejen lidl platy sníží, protože už nebude potřebovat lákat nové zaměstnance a fluktuace skončí 3) nastane nová rovnováha. Ten argument je stejný, jako mít spojené nádoby s vodou, kde v jedné je hodně vody a v druhé málo a tvrdit, že všechna voda přeteče do té druhé. Nepřeteče. Jen se srovnají hladiny.

2 0
možnosti
JP

Pisatelka má v textu spoustu argumentačních nedostatků. Tím hlavním podle mě je, že vychází z předpokladu, že skutečnost, že člověk vystuduje vysokou, by mu automaticky mělo přinést vyšší plat/mzdu. Je trochu úsměvné, že ji rozrušuje, že prodavačka v Lidlu bere víc než ona, a přitom se jí to vůbec netýká. Jít studovat výšku je svobodná volba každého z nás a nikdo nám za to vyšší platové ohodnocení nesliboval. Taky tak nějak implicitně předpokládá, že motivací jít studovat vysokou jsou prachy. Co třeba motivace jít studovat, protože se chci něco dozvědět. Jít studovat a následně pracovat v oboru, který mi naplní život smyslem... Příměr s Lipnem je už úplně mimo mísu, i s mnohem menším výdělkem není problém strávit pár týdnů dovolených v ČR nebo zahraničí (to mám z vlastní zkušenosti).

22 1
možnosti
Foto

Neuvěřitelné. Váš text oplývá hned několika argumentačními fauly a přitom autorce článku vytýkáte argumentační nedostatky. Jít studovat je svobodná volba, v tom jediném s vámi souhlasím. Proč jste nešel? Jestli jste studoval, tak se omlouvám, není to z vašeho textu vidno.

4 6
možnosti
MK

Tak predne neni jiste jak s tema 28000 vlastne ve finale bude. Neznate podminky za kterych na ne dosahnete. Lepe nez srovnavat mesicni mzdu je srovavat mzdu hodinovou. Nechci zpochybnovat nasazeni nekterych ucitelu, zcela jiste se najdou taci, kteri na to, co odvadeji berou skutecne malo, ale ruku na srdce, v Lidl to neni o kaficku ve sborovne, tam je treba se stridat i na zachod a kdyz neni na kase prace makate v obchode, takze je to smena v plnem nasazeni od zacatku do konce, kolegyne prakticky neznate, domu chodite taky v v 9 vecer ano asi neberete praci domu, ale to taky znamena ze nemate moznost flexibilne nakladat se svym casem. Neumim rict kolik ucitel oduci za rok, nekde jsem videl neco kolem 600 vyucovacich hodin (60 minut) tj. porad zbyva nejakych 1200 hodin do prumerneho poctu odporacovanych hodin v jinych profesich. Neumim posoudit jestli pripravou stravi ucitel 2x tolik casu nez samotnou vyukovou, dost bych o tom v globalnim meritku pochyboval, takze je skutecne otazka za jaky pocet hodin vlastne pocitame plat a jestli pak to srovnani s prihlednutim k odpracovanym hodinam bude jeste stale vychazet tak negativne. Nenechte se zmast, ja ji prace ucitelu vazim, ale jenom takovych, co berou svoji praci jako poslani a ne takovych, co nic neumi tak uci. Skoly jsou dnes plne vyskoskolsky vzdelanych lidi co uci, protoze nic neumi a bohuzel neumi to hlavni, pracovat s zakem, s tridou, s rodici. Takovy system skolstvi je zcestny a neprodukuje kyzeny efekt. Je otazka jestli aktualni snaha nasypat do systemu hromady penez neco zmeni, obavam se ze ti spatni budou jenom lepe placeni a ti schopni porad budou mit motivaci prejit do jineho oboru kde se lepe uplatni a lepe zabezpeci sami sebe.

13 1
možnosti
JM

J53a11n29a 43M63a55l89a

5. 3. 2018 12:14

Když jste šla na peďák tak jste si nedokázala sehnat relevantní informace jaký plat vás cca čeká?Připadáte mě stejně mimo jako ti co si postaví dům u silnice 1.třídy a pak sepisují petice a stížnosti že po té silnici jezdí auta a oni nemůžou větrat .

Pak jsem také netušila že bych za svůj titul z V.Š. měla pobírat nějakou rentu či příplatky,proč?Že bych si ho třeba já jako OSVČ odečítala z daní?

Když pomineme ty prázdniny,jistotu volného odpoledne tak si přičtěte jeden,dnes už skutečně velice vzácný ,benefit a to jsou volné víkendy a spousta času na svou rodinu s jistotou pravidelného , i když pravda ne zrovna závratného ,ale přesto slušného, příjmu .

15 2
možnosti
PH

Je to smutné, když kantorka dohlédne jen do své peněženky. Hlavní důvod nedostatku učitelů je však dnes už jiný, než malé platy.

Menší platy než průměr měly učitelky vždy. Jenže měly zároveň důstojné postavení ve společnosti, většinou se dobře vdaly a manžel je zajistil. Měly dost času na rodinu.

To se však dramaticky změnilo s integrací a inkluzí. Papírů, že sei práci tahají i domů, školení nejen odpoledne, ale také o sobotách, projekty a různé další žrouty času. Hlava plná a na rodinu nemají čas. Stačí se podívat kolik učitelek je rozvedených.

No a co je nejhorší, je pokles společenské prestiže. Facky, šikana, posměšky, to vše proběhlo nedávno společností. Pak stačí jedno nedůstojné grilování od školní inspekce, no a máte o učitelku méně.

Co by však měla kantorka vidět jako první, že tento systém škodí především dětem.Za její neodvahu a sklopené uši trpí slušné děti, kterým se nedostává kvalitního vzdělání. :-/

Kňourat na internetu o svém malém platu, to už je vrchol sobectví.

!!Jděte do toho Lidlu, tam snad naděláte méně škody !

4 4
možnosti
PV

S většinou souhlasím a myslím že i paní učitelka by souhlasila že kdyby to bylo alespoň vyváženo prestiží a časem tak ok.

Závěr jste ale přepálil. Co má jako udělat tak odvážného aby změnila celý systém? Ten se možná změní až jich do toho lidlu odejde tolik že naše děti nebude mít kdo učit. A to asi není cílem ne?. Buďte rád že to v těchle mrzkých podmínkách a za mizernou mzdu chce ještě někdo dělat.

5 1
možnosti
RV

Základní školu si do dítka dokáže "natlouct" průměrně inteligentní běloch sám. Ovšem cesta zavření dítka do školy a rodiče do práce je pohodlnější pro všechny strany. Nicméně další vzdělávání si už, ač stižen celkem dobrou fantazií, představit nedokážu. Za to si dokážu představit haldu negramotných, nezaměstnatelných individuí na nějaké podpoře.

Nebylo by cestou zrušit ministerstvo školství, daňové zátěže mas a soukromého vzdělávání? Když chci lepší auto, taky mě to víc stojí. Když chci lepší vzdělání, zadarmo to taky nedostanu ani dnes. Tak by to bylo dražší, ale myslím, že více spravedlivé. No a retardy by utírat zadky mohl jiný personál, než školený pedagog.

1 1
možnosti

Dík za příspěvek do marné celonárodní diskuse.

Příčina dehonestace vysokoškoláků? Přetrvávání komunistického pohrdání vzděláním. To přetrvávání komunistického myšlení v nás je příčinou. A není divu, když naši čelní političtí představitelé pohrdají vzděláním a inteligencí. A moudré občany posměšně označují "pražskou kavárnou"! A hecují nevzdělané proti vzdělaným. A je z toho cesta ven? Tito politici vzdělání prostě nebudou ochotni ocenit. Ještě by jim ti vzdělanci mohli mluvit do politiky, že?

Nebudou učitelé? Je jim to zcela jedno. Děti politiků budou mít svoje exklusivní školy. Nebudou lékaři a sestry? Je jim to jedno. Oni budou mít svůj exklusivní přístup k lepšímu zdravotnictví, jako měli komunisti. Vždyť jsou nadtřída! Oni ví, kam schovat svůj majetek. Často poctivě nakradený.

A ta základní příčina? Čtyřicet let trvající komunistický brainwashing a čtyřicet let trvající demoralizace národa! Co s tím? Dodatečné zdanění částečných náhrad za rozkradený majetek církvím to určitě nezlepší! Pohrdání pravdou a úctou k druhému člověku to určitě nezlepší! Pohrdání morálkou to určitě nezlepší!

Ano, máme možnost emigrovat, utéci před morální lůzou za kopečky. Jako za komunistů. Lékaři utečou snáze než učitelé. Po nás potopa! Jaké však budou důsledky dalšího opakování exodu české inteligence?

Nejde však jen o pohrdání vzdělanými a moudrými lidmi. Tento stát a jeho politici vrší jen překážky v práci těmto lidem. Preferují jen nevzdělané manažery a samolibé bonmostisty, kteří se vzdělání a moudrosti vyhýbají. A učí lidi, že vzdělání, moudrost a kultura jim nejsou k ničemu.

Ale ono nejde jen o učitele, lékaře a sestry! Chybí řidiči autobusů, chybí i dělníci, chybí lidi na práci obecně! Kde jsou? Zašití na nejrůznějších úřadech, v komisích, na postech revizorů, kontrolorů. To je ta levičácká, komunistická, falešná, nepotřebná přezaměstnanost. Co s tím? Nevím! Poraďte mi! :-)

4 3
možnosti
RV

řešení nabízí již major Terazyky z Černých baronů:-)

0 0
možnosti
Foto

Učitel, to je poslání, říkalo se za první republiky. To také platilo, protože za platy které dostávali, to dělali jen ti, kteří preferovali zájem o vzdělání žáků před mrzkou mzdou.

Dnes je to vzhledem k odpracovaným hodinám někde jinde. Je to v pořádku, každá profese by měla býti řádně ohodnocena. Jen se mi tady nelíbí stupnice hodnocení. Hodnotí se podle počtu odpracovaných let, to je základ, ale to je špatně. Učitel by měl býti hodnocen za výsledky své práce, tedy podle toho, jak jsou žáci připraveni do dalšího ročníku, nebo do jiné školy. Tak jako je to v jiných zaměstnáních, nést odpovědnost a důsledky za svěřenou práci.

Poslední dobou se vyrojilo spousta vzdělávacích center pro kantory, instruktoři nemají patřičnou kvalifikaci i náplň výuky je nesmyslná, ale již přicházejí návrhy, aby jejich absolvování bylo podkladem pro zvýšení platů.

Věřím, že tento paskvil neprojde a učitelé nebudou hodnoceni za iniciativu pro svoje prebendy, ale za práci, která pozvedne úroveň výuky našich dětí.R^

1 0
možnosti
MH

Učitel by měl v prvé řadě připravovat žáka do života - ne do dalšího ročníku nebo jiné školy. To je naprostá degenerace účelu vzdělávání.

1 0
možnosti
RM

paní učitelka by se příště mohla zaměřit třeba na řidiče kamionu, tam není třeba ani vyuční list, ale 50-60 v čistém se dá vydělat...Ale, za jakou cenu..

2 1
možnosti
MP

Jo,to bych si rada precetla tohle porovnani :-)

0 1
možnosti
IH

Žádná učitelka nepůjde do Lidlu: 1) směnná práce 2) práce o víkendech 3) společenské postavení 4) učitelé mají na rozdíl od prodavačů pracovní dobu 6 hodin 5) dovolenou 8 týdnů 6) volno přes prázdniny, o vánocích, o svátcích. Učitelé si pořád jen stěžují, jak strašně těžká je jejich práce. Ale zkuste si zjistit něco o jiných oborech, kde pracují VŠ, za kolik nastupují, co musí všechno dělat včetně přesčasů, práce o víkendech, kterou nikdo nezaplatí atd.

27 4
možnosti

Všeobecné pohrdání naši inteligencí, vzděláním a moudrostí asi cesta nebude! :-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik