Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme právo sedět!

   Je jaro. Většina živočichů se rozmnožuje, Praha se nám opět ponořila do smutných smajlíků "Musíme to opravit" a pro školky nastal čas výletů. Juch

   Dřívávějc, rozumějte za minulého vedení školky, jsme jeli jednou ročně na celodenní výlet objednaným (homologovaným = pro děti upraveným) autobusem. Letos máme využít svižné pražské hromadné dopravy. Vzhledem k tomu, že zácpy se vyhnuly snad jen metru, je to v těchto parných dnech vskutku labužnický kumšt.

   Nu, vydaly jsme se s dětmi do Stromovky. Dvacet jedna kusů. Z toho tak šest tříletých. Naštěstí máme asistentku, takže jeden pár rukou navíc. Cestou na tramvaj děti ohromně zaujal čerstvý holubí trus. Dvě z nich zaujal natolik, že jím musely projít. Jaroušek mi mezitím oznámil, že "se dnes necítí na dlouhé procházky, protože se mu nedobře spalo a nemá dostatečnou energii". Jarinovi jsou čtyři roky. 

   Tramvaje v místě našeho nástupu jezdí italskej styl, aneb přijedu až se mi bude chtít. A vzhledem k tomu, že jsou všude okolo kancelářské budovy, tramvaje jsou přecpaný kancelářskou honorací a na malé děti není nikdo zvědavej.

   Tramvaj přijela plná. Překvapivě. Člověk v tu chvíli přemýšlí, zda se otočit na podpatku a celou akci odpískat. Nebo po vzoru čínských pracovníků, co tlačí lidi do přecpaného metra, silou vtlačit svou malou reflexně žlutou masu živé hmoty do vagónu. Jsem narozená ve znamení lva. První varianta nepřipadá v úvahu. Vedení chce vejlety MHD, budou vejlety MHD.

   Máme tu malý kvíz. Kolik lidí z cca dvaceti sedících se zvedne, když nastoupí školka? Aspoň pět šest, ne? Nooo ne, leda prd. Přesně dva. Z toho jeden důchodce, druhá o berli. A ostatní koukaj jak gorily v mlze na ten neonově žlutej cirkus v rozjíždějící se tramvaji. Lidi, já vás chápu, věřte mi. Štveme vás. Jste unavení, nesnášíte dětskej hluk, potřebujete si vsedě sklidit farmu na FB. Nicméně šance, že vás ta skupinka mláďat zašpiní nebo jinak naruší váš osobní prostor, se sníží, pokud je necháte po dvou až třech posedat. 

   Netvrdím, že děti potřebují nutně sedět. Chraň Bůh! Já si své zlobivce a předškoláky ráda nechám stát. Nožičky jim neupadnou. Ale když okolo vás při rozjíždění proletí bloňďatej trpaslík, tak ho aspoň chyťte. Učitelka to nestihne, protože současně s ním letí i Franta s Vaškem a naše paní asistentka.

   Věřte mi, že když učitelkám na 21 dětí uvolníte 5-6 míst, vaše karma raketově vystřelí vzhůru. Mezi sedící patřil i takovej ten mnich v popelářských (čti oranžových) dupačkách, který lidem na ulici prodává talismany, či co je náplní jejich podnikání a káže něco o altruismu. Myslíte, že ho napadlo se zvednout? Velký kulový. Můj pokus spočítat děti rozeseté po půlce vagónu dokonce kvitoval drobným úsměvem.

   Finiš nastal u kašny kousek od školky. V kašnách se najde spousta věcí. Peníze, odpadky, mobily. My měly obrovské štěstí, v té naší bylo hovno. Doslova. Doufala jsem, že si ho děti nevšimnou. Což bylo fakt naivní. Natálka: "Hej pančelko, v tý kašně je hovno..." "Pst, Naty, tak snad bobek se řiká. Ale spíš je to šiška." Snažím se profesionálně odklonit debatu od ožehavého tématu. "No to teda neni šiška, hej, Tondo, pocem, že je to hovno. Promiň pančelko, hovínko." 

   Za dvě minuty přiběhly celý uřícený Dominika a Tánička, že prej mi musej něco hroznýho říct. Tak si říkám, co se komu kde přihodilo... "Hele, pančelko Báro, v tý vodě, ... v tý vodě,... v tý vodě je prostě hovno!"

   Byly jsme na výletě. Bylo to náročný. Aspoň pro úči. Vyšlo nám počasí, dětské hřiště taky ušlo, přežily jsme jízdu tramvají, daly jsme si zmrzku. "Ale nejlepší, nejlepší na tom bylo, že dno fontány zdobilo hovno, mami."

   Že jsme radši nezůstaly na zahrádce…

PS. Josefína mi uprostřed Stromovky oznámila, že si zapomněla přezout bačkory

PS2. Pokud dětem řeknete, že mají lézt jen tam, odkud zvládnou slézt zpátky, připravte se na drobný horolezecký experiment, až se budete pokoušet zachránit dítě zaseklé na vrcholku horolezecké stěny.

PS3. Takovej ten okamžik, kdy se vás předškolák před celou tramvají zeptá, kdo ukřižoval Ježíše. A čeká na odpověď... a celá tramvaj s ním.

Autor: Barbora Veselá | pondělí 11.6.2018 7:00 | karma článku: 41,49 | přečteno: 5092x
  • Další články autora

Barbora Veselá

Co rodiče netuší o školkách v přírodě

„Před odjezdem si dojděte všichni na záchod,“ zněl pokyn. „Pančelko, mně se chce kadit,“ ozvalo se z autobusu tři minuty poté, co jsme opustili areál školky.

7.5.2020 v 7:00 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7840x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Proč české školství přichází o dobré učitele

Kdysi jsem věřila, že přispěji ke zkvalitnění českého školství. Věřila jsem, že spasím svět. Pokud ne svět, tak aspoň děti v „mé“ mateřské škole. Chtěla jsem zvýšit upadající, nebo spíše upadlou, prestiž učitelského povolání.

11.12.2019 v 7:00 | Karma: 38,87 | Přečteno: 4068x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

České školy budou mít rok zavřeno

Co se původně zdálo jako aprílový žertík, byť ohlášený s opožděním v květnu, se nyní jeví jako reálný projekt.

19.8.2019 v 7:00 | Karma: 37,08 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Typologie moderních fotrů v MŠ

Tatínkové dětí ve školce - to je taková zvláštní přehlídka dokola se opakujících typů. Některé typy se kombinují, někdy dochází k jisté otcovské evoluci během tříleté docházky potomka do mateřské školy.

11.3.2019 v 7:00 | Karma: 46,68 | Přečteno: 21593x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Chcete být učitelem? Stačí půlroční školení

Jste ředitelem nemocnice, která dlouhodobě řeší nedostatek lékařů. Máte dvě možnosti. Můžete zatlačit na stát, aby zvýšil vtipnou výši platů lékařů, nebo podpoříte návrh, který "dodá" nové lékaře za 250 hodin...

6.2.2019 v 7:00 | Karma: 40,02 | Přečteno: 5220x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik