Z učitelky prodavačkou v Lidlu

1. 03. 2018 7:00:00
Stačil jeden reklamní plakát nejmenovaného obchodního řetězce, který byl donedávna "pouze" levný. Nyní je oficiálně lepším zaměstnavatelem než celé české školství.

Na začátku letošního školního roku jsem za odpracovaných šest let přešla do třetího platového stupně. To s sebou nese i příjemnou a velkorysou odměnu v podobě navýšení mzdy. Navýšení mzdy o dvě stě korun! Abych byla přesná, tak o 250 Kč. Což je pro všechny studenty pedagogických fakult vskutku motivující. Vzdělávat se pro tak gigantické odměny za roky praxe v oboru. Budoucnost je ještě zářnější. Moje kolegyně má odpracováno 10 let v mateřské škole. Čeká tedy až překročí magickou hranici 12 odpracovaných let a na její účet začne lítat sumička vyšší o závratných 290(!) korun českých.

Jednoduchými počty dojdeme k výsledku, že od počátku své kariéry si po těch dvanácti odpracovaných letech přijde na částku o pětikilo větší. No, byla by blbá, kdyby tam pak ještě nevydržela dalších 7 let. Protože za 19 let praxe jí mzda stoupne skoro o litr. Za téměř 20 let praxe! Na své brigošce ve žlutý prdeli (čti Mc'Donald), jsem si o tisícovku polepšila asi během dvou let. A to jsem tam chodila hlavně přes letní prázdniny. Ale na druhou stranu je pravda, že taková učitelka má dva měsíce prázdnin, takže si vlastně do toho Mekáče může chodit přivydělat. To je fakt, co jinýho by taky v hlavní dovolenkový sezóně dělala, když má tak na týdenní pobyt na Lipně. Když pojede i s kolegyní, můžou se složit na pronajmutí šlapadla.

V listopadu 2017 nám plošně přidali 15 %. Milé a optimální, dalo by se říct. Zavřou už konečně hubu, ti učitelové, co učí "jen 45 minut, mají dva měsíce dovolenou a na dětech si akorát léčí komplexy". No, já bych asi i tu hubu držela. Šoupala nožičkama a někde v koutku s plyšovejma zajíčkama bych si hrála se svou napěněnou žlučí. Protože já si stojím za tím, že učitel je jedním z nejvíce nedoceněných povolání. A lidé si jich neváží. A já se jim vůbec nedivím, když bereme méně než kdejaký prodavač Nového prostoru.

Dosáhla jsem jednoho ze svých milníků. Moje čistá mzda ve školství přesáhla magickou hranici 20 tisíc. Hrubá je tedy někde na 25. S vysokoškolským vzděláním, šesti lety praxe a osobním příplatkem. Hurá. Spíš takové menší hurá. Něco jako potlesk s pohrdavým úšklebkem v obličeji. Kolik firem sídlících v hlavním městě republiky nabízí svým vysokoškolsky vzdělaným zaměstnancům po šesti odpracovaných letech dvacet tisíc čistýho?! Věřte, že zaměstnanci z Mekáče na Václaváku mají víc, než průměrná učitelka státní školky.

Včera jsem nastoupila do tramvaje a bylo to jako kopanec do obličeje. Ne puch bezdomovců, jak je zvykem. Ale ten plakát, na kterém vesele poskakovalo logo Lidl(u) a vedle něj nabídka na nástupní plat prodavačky 28 tisíc (hrubého). Myslím, že většina mých kolegů si tohoto plakátu všimla.

Lidl zaměstnavatelé nyní nemusejí mít strach o pracovní sílu. Nechci tímto nikterak zlehčovat nebo degradovat práci prodavaček, nicméně pro výkon své práce nemusely roky studovat pedagogické fakulty. Nepotřebují studovat vůbec nic. Navíc v dnešní praxi se ukazuje, že nemusejí ani umět mluvit česky. Zdravím do Alberta. A i ty základy počítání, které jsou pro výkon tohoto povolání nezbytné, je museli naučit jistí učitelé. Kteří v platových tabulkách stojí o několik příček níže. Proč by jinak vedoucí katedry na VŠE v Praze nahlas přemýšlela o tom, že kdyby pracovala v Lidlu, měla by peněz víc. Minimálně by nám (učitelům) odpadlo to obří břímě zodpovědnosti. Protože storno na pokladně číslo 6 je o dost snazší, než tejpovat dítěti otevřenou zlomeninu na výletě se školkou. Jen teda nevím, kdo vám pak bude "hlídat" děti, když budou všechny učitelky raději markovat jablečný "eplpáj" v rámci amerického týdne a dámské fit legíny na jógu.

Společnost, kde mají prodavačky nástupní plat o tři tisíce vyšší než absolvent vysoké školy zřejmě spěje k pěknýmu průseru. Omlouvám se za slovník, ale tohle snad už ani není průšvih. K čemu nám tedy pak jsou ty vysoké školy? K lepší finanční zajištěnosti jedince? Těžko. K erudovaným závěrům v praxi? Vždyť je nikdo nebere na vědomí. Ke zlepšování současného stavu školství? Hm, to dám možná přednost výplatě v takové výši, abych nemusela mít brigádu. Navíc stravenky a možnost vybrat si dovolenou v jiný čas než v době letních prázdnin a chřipkových epidemií. To nezní špatně.

Ano, můžu jít jinam. Několika čtenářům bych tímto krokem zlepšila náladu asi tak o tři sta sluníček. Ale pokud půjde pryč každý pedagog, který se domnívá, že za svou práci není finančně adekvátně ohodnocen, pak bude v České republice za chvilku víc prodejen Lidl, než školek a škol. Většina vyspělých civilizací je založena na systému vzdělávání, čili školství. Je důležité si uvědomit fakt, že pakliže všichni voláte po KVALITNÍCH pedagozích, musíte jim především nabídnout KVALITNÍ ohodnocení. A tím bude vždy a hlavně to finanční ohodnocení jejich práce. Pakliže prodavačka bere víc než učitel, nechtějte po něm, aby kadil duhu a vydechoval třpytky.

A leč je to neuvěřitelné, i přes tyto ostudné poměry u nás existují kvalitní pedagogové. Mnoho jich i osobně znám. Nicméně mohlo by jich být víc. Pokud by nebyli nuceni odcházet za lepšími penězi. Nebo do zahraničí, kde si práce učitelů cení. A je to znát i na jejich výplatní pásce. Na rozdíl od té české, která spíš slouží jako kvalitní motivace... Motivace najít si brigádu.

Kolegové ze základek mají například i jarní a podzimní prázdniny, učí jen 45 minut a mají přestávky. Navíc nemusejí utírat zadky cizích dětí. Ale ruku na srdce. Šli byste to dělat? S inkluzí, třiceti dětmi ve třídě, cizinci, sociálně slabšími spoluobčany a tak? Já ne. Na to musí mít člověk koule. Nebo mírně zakrnělý pud sebezáchovy. Ovšem stále se tací hrdinové najdou. Jenomže až se i v Kaufu rozhodnou přihodit pár stovek dámám na pokladně, mohlo by se stát, že už sice nikdy nebude čekat frontu na pokladnu, ale vaše děti nebude mít kdo učit. Protože ono bude nakonec finančně výhodnější rovnat pomeranče do regálu, než studovat vysokou školu a dělat "poslání" (k pos.ání)... Učitelům zdar!

PS. To bude mít dřív Česká republika rychlobruslařskej stadión (když už máme několik olympijských medailí z tohoto sportu), než přiměřené mzdy pro kantory

PS2. Každý, kdo tento článek pochopí jako "útok na prodavačky", nechť si celý článek čte tak dlouho dokola, než pochopí, o čem skutečně je. Ať nedojde zas k nepochopení ze strany některých čtenářek jako u článku o kojení...

PS3. Lidl po černochovi na letáku přišel s další parádní reklamní akcí. Originalita, ta se mu musí nechat. Aneb jak ukázat imaginární prostředníček zaměstnavateli s názvem české školství...

Autor: Barbora Veselá | čtvrtek 1.3.2018 7:00 | karma článku: 49.31 | přečteno: 153082x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 13.51 | Přečteno: 134 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 482 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.90 | Přečteno: 4912 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8705

Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...