Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polévková válka v mateřské škole

   Do naší státní MŠ bylo povoláno nové vedení. Starému prý chyběla vize. No chyběla tam, to je fakt. Nové vedení vizi má. 

   Ta vize mi trošku připomíná Absurdistán. Nebo školu praktickou. Ale naše nové vedení se zdá být profesionálem na poli podávání alternativních faktů, takže rodiče jsou většinou nadšeni. Jsou nadšeni z (demagogické) prezentace novinek. Což se jim nedá divit, když jim realita zůstává skryta...

 

   Od září naše (státní) školka zaznamenala mnoho změn. Některé vítané, jiné diskutabilní a některé pro mě zcela nepochopitelné. Nicméně nerada bych opět trávila svůj volný čas na "koberečku" naší paní zástupkyně kvůli svému blogísku, takže se raději pozdržím negativních komentářů. U nás jsou totiž teď preferovány ty kolegyně, které na všem vidí "spíše to pozitivní". Duchaplná myšlenka, která na první poslech zní medově a osvícenecky. Ale i tak trochu nedomyšlená, protože i muži v Saudské Arábii vidí zákaz řízení vozidel pro ženy jen z té pozitivní stránky. A ehm, nemusíme moc daleko do historie, kdy jeden národ, shodou okolností naši sousedé, viděl něco pozitivního na tom poslat některé rasy "na východ za prací"...

 

   Obklopovat se totiž lidmi, kteří na všem vidí jen to pozitivní a neberou v potaz negativní dopad, smrdí průšvihem. Ve školství to platí dvojnásob. Nekritické přijímání novinek může být na škodu. Asi nemusím připomínat, že jistí lidé viděli něco pozitivního na docházce dvouletých dětí do školek a na inkluzi. Inkluzi, která v našich podmínkách nemůže fungovat a také nefunguje. Ale někdo to viděl pozitivně...

 

   Dva měsíce po začátku roku přišlo vedení s tím, že si děti budou samy nalévat polévku. Aby měly možnost volby. Abychom podpořili jejich samostatnost. Aby nemuseli, chudáci, u stolu sedět nad polévkou nalitou od kuchařky, tak, jak tomu bylo původně. A aby i ty dvouleté děti měly šanci se opařit. Ano, je to tak. U nás ve školce si děti mohou samy nalévat polévku. Je to skvělé, spásné a velice pokrokové.

 

   Děti se tím (prý) učí samostatnosti. Teda nevím jak, když u nich stojí, oproti dřívější formě obědů, o tři dospělé víc. Polévka je nalitá v homologované (tj. uzpůsobené pro děti) terině s homologovanou naběračkou. Což je sice pěkné, na druhou stranu to popírá argument, že se tím děti učí nějaké dovednosti aplikovatelné v běžném životě. Kolik domácností oplývá homologovanými naběračkami?

 

   Zajímá Vás bezpečnost? Verze vedení, tedy ta jediná přípustná, je, že polévka má přiměřenou teplotu, aby se dítě neopařilo. Což je zvláštní, protože z té polévky se dost často kouří. A dle platné vyhlášky (č.137/2004 Sb.) se teplé pokrmy uvádějí do oběhu tak, aby se ke spotřebiteli dostaly co nejdříve, a to za teploty minimálně 60 stupňů. Buď tedy neříká pravdu vedení, nebo porušujeme legislativu, nebo děti jedí studenou bryndu ve jménu rozvoje sebeobsluhy.

 

  Víte, měli  jsme na nástěnce papír pro rodiče, kde měli zaškrtnout ANO-NE zda chtějí, aby si jejich dítě nalévalo polévku. No co myslíte? Samozřejmě, že všichni zaškrtli ANO. Někteří pod to ano ještě vepsali "pokud to zvládne, tak ano". Pokud to zvládne?! Jakoby vy jako rodič nevíte, zdali to zvládne? Po učitelkách, které mají na starosti 25 dětí, mají se samy naobědvat a do toho krájí dětem knedlíky, chcete, abychom to s nima prubli? Až tak 20. maminku napadlo se zeptat, co si o tom myslím já.

 

   A chcete vědět, co si o tom myslí učitelky? Je to blbost. Je to sekundární dovednost pro vaše dítě zcela nedůležitá. Což podtrhuje fakt, že na základce si děti v nuláku ani v první třídě polévku samy nenalévají. Bylo by lepší, kdyby se vaše děti naučily utírat si nos, zadek nebo třeba uměly obrátit tričko naruby. Za oběd platíte cca 37 Kč. A v této ceně máte přesně jednu dětskou homologovanou naběračku čirého vývaru. Protože víc si děti většinou nenaberou (a my je NESMÍME nutit nalévat si víc). Mohly by tam mít i zeleninu nebo nudle, ale většina z nich ji buď nechce, a má tedy tu možnost si ji nenandat. Nebo ji prostě neumí nabrat. Protože motorika 2-4letých dětí často nestačí ani na to, aby zvládly ve sněhu udělat andělíčka, natož nalít přiměřeně polévku. A asi je vám jasné, jaké debaty nastanou nad polévkami, co nemají standardní barvu, jako třeba špenátová nebo rajská...

 

   Ke konzumaci obsahu takto nalité polévky stačí tak 2-4 lžičky a dítě má hotovo. Moje peníze to nejsou. A jestli Vás baví platit pět dní v týdnu po deset měsíců naběračku polévky za tyhle peníze, pak není problém. Na druhou stranu si myslím, že většina pediatrů a nutričních terapeutů by potvrdila, že dítě ke svému zdravému vývoji potřebuje jisté živiny, získávané právě z pokrmů, které jí. Nebo by mělo jíst, pokud by mu někdo svéprávný nalil řádný obsah polévky. Když už tak dbáme na spotřební koše a aby děti měly vyváženou stravu... A to nemluvím o tom, jak se stolečky dětí po tomto "rituálku" změní v polévkové moře.

 

   To nejlepší na konec, aby Absurdistán byl skutečným Absurdistánem. Děti, které (prý) psychicky strádaly nad talířem s nalitou polévkou mají nyní dodržovat pravidlo "Co si naliješ, to sníš". Takže když si dítě nalije polévku, ochutná ji a zjistí, že mu nechutná, má smůlu. Musí ji dojíst. Dřív, když dítě ochutnalo nalitou polévku, zjistilo, že mu nechutná, mohlo ji po domluvě s učitelkou odnést. Nikomu nechutná vše. A rozhodně si nepředstavujte, že učitelka vzala lžíci a cpala do něj hrachovou polívku jak krmení do husy. Většina z dnešních učitelek mateřských škol se narodila po pádu komunismu. Takže stórky o cpaní jídla do dětí ve školce už jsou fakt pasé.

 

   Původně jsem netušila, co v případě, když dítě nechce dodržet pravidlo Co si naliješ, to sníš, dělat. Pak se stalo, že předškolní hošík odmítl dojíst, co si nalil. Nu a tak dostal na výběr. Buď dojí tu polévku (co si nalil), která mu očividně nechutná nebo... Nebo nedostane druhé jídlo. Ten den tam zbylo jedno kuře s bramborem navíc. Ale ne, my děti do jídla nenutíme. Nebo aspoň tak to hlásá většina našich demagogických nástěnek spojených se stravováním. Protože předtím (než nás přišlo "spasit" nové vedení) jsme děti u jídla vyloženě stresovaly. Škoda, že většina rodičů během roku chodila a divila se a děkovala, že jsme jejich dítě "naučily" něco jíst, co předtím zásadně odmítalo. Tenhle nový styl rozvoje jejich sebeobsluhy, možnosti výběru a stravování je mnohem ideálnější, vskutku. Jen upřímně doufám, že děti z mé třídy vždy snědí, co si nalily. Protože já s výchovnými praktikami vedení ve většině případů nesouhlasím...

 

PS. V pondělí se Járova maminka radovala, že si konečně Jára bude moct sám nalít polévku, protože doma o tom hodně mluvili. V úterý za mnou přišel Jára s holym zadkem a řekl mi, že chce utřít prdel... Jestli by nebylo lepší doma trénovat skutečně důležitou sebeobsluhu, potom, co je vaše dítě rok a půl ve školce, než debatovat nad zbytečnými úkony jako je nalévání polévky.

PS2. Při dnešní gulášové polévce bylo parádně vidět, jak si děti nalily polévku. Většina jen zašpinila dno... z poloviny. Opravdový energetický přísun živin, fakt.

PS3. Demagogie, demagogie, demagogie...

Autor: Barbora Veselá | čtvrtek 25.1.2018 7:45 | karma článku: 43,88 | přečteno: 9694x
  • Další články autora

Barbora Veselá

Co rodiče netuší o školkách v přírodě

„Před odjezdem si dojděte všichni na záchod,“ zněl pokyn. „Pančelko, mně se chce kadit,“ ozvalo se z autobusu tři minuty poté, co jsme opustili areál školky.

7.5.2020 v 7:00 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7840x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Proč české školství přichází o dobré učitele

Kdysi jsem věřila, že přispěji ke zkvalitnění českého školství. Věřila jsem, že spasím svět. Pokud ne svět, tak aspoň děti v „mé“ mateřské škole. Chtěla jsem zvýšit upadající, nebo spíše upadlou, prestiž učitelského povolání.

11.12.2019 v 7:00 | Karma: 38,87 | Přečteno: 4068x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

České školy budou mít rok zavřeno

Co se původně zdálo jako aprílový žertík, byť ohlášený s opožděním v květnu, se nyní jeví jako reálný projekt.

19.8.2019 v 7:00 | Karma: 37,08 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Typologie moderních fotrů v MŠ

Tatínkové dětí ve školce - to je taková zvláštní přehlídka dokola se opakujících typů. Některé typy se kombinují, někdy dochází k jisté otcovské evoluci během tříleté docházky potomka do mateřské školy.

11.3.2019 v 7:00 | Karma: 46,68 | Přečteno: 21593x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Chcete být učitelem? Stačí půlroční školení

Jste ředitelem nemocnice, která dlouhodobě řeší nedostatek lékařů. Máte dvě možnosti. Můžete zatlačit na stát, aby zvýšil vtipnou výši platů lékařů, nebo podpoříte návrh, který "dodá" nové lékaře za 250 hodin...

6.2.2019 v 7:00 | Karma: 40,02 | Přečteno: 5220x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik