Proč nechcete jako učitel prázdniny

21. 06. 2017 7:00:00
Veřejnost (ta nepedagogická!) žije neustále v nějakém paralelním vesmíru, kde mají učitelé obrovský benefit k jejich zaměstnání - 2 měsíce prázdnin.

Nic proti, ale já jsem na nejnižším stupni učitelství (čti úča ve školce, jo, hrajem si s Legem a posloucháme Šmouly) a dva měsíce prázdnin nemám. A i kdybych měla, tak kua nevim, z čeho bych je přežila.

Už mě nebaví neustále dokola vysvětlovat všem okolo, že MY učitelé ve skutečnosti nemáme 2 měsíce volna/prázdnin. Ano, děti školou povinné je mají. My ne. Máme sice delší dobu "volno", ale pak tam máme letní provozy, přípravné týdny a podobně. Alespoň my ve školkách. A navíc je tu ten podstatný fakt, že to nejsou prázdniny, ani volno, ale prachobyčejná dovolená. Nucená dovolená. Taková ta dovolená, co si jí zbytek zaměstnaných čerpá kdykoli během roku dle vlastního uvážení, preferencí a potřeb. Protože je vskutku záviděníhodné mít 2 měsíce v létě volno, ale pouze v případě, že byste svou dovolenou raději netrávili v Alpách na lyžích, jako já. Což v červenci a srpnu úplně nejde realizovat...

Šoupnu vám sem pár faktů a vy se na jejich základě můžete rozhodnout, jak moc je výhodné, bombastické a vzrušující mít "dva měsíce" prázdnin. V dospělém věku. V tom věku, kdy po průměrné sobotní kocovině musíte na hemodialýzu.

  1. Kamarádi - tak ti pracují. Protože většina dospělých od července do srpna nemá prázdniny a na jejich pracovních rozvrzích se nic nemění. Takže chcete-li kamárady přes "prázdniny", počkejte si na šestou odpolední, až budou mít padla. Jediní kamarádi, kteří mají čas i dopo jsou ti stejně postižení - taky učitelé. A po deseti měsících ve slepičárně, to poslední, co chcete přes "prázdniny" vidět, jsou kolegyně.

  2. Zábava - máte 2 měsíce volno? Pak jste učitel. Tudíž máte učitelský plat a na zábavu vám bohužel nezbyly finance.

  3. Finance - budu-li to brát podle sebe, měsíční příjem ze školky cca 17 000 čistého, nájem s poplatky 10 000, zbývá 7 000. Z toho v červenci koupím za 3 500 Lítačku/Opencard a právě mi na jeden měsíc "prázdnin" zůstalo tři a půl tisíce. Nu, ale zase nemusím každoročně hubnout do plavek. Na plavky mi totiž nezbejvaj peníze...

  4. "2 měsíce" - 2 týdny letní provoz, týden příprava na další rok. Skoro měsíc v prd...

  5. Moře/dovolená - viz bod č.2

  6. Letní chlastačky - viz bod č.2 a č.1 (vzhledem k tomu, že kamarádi pracují normálně, nebudou s váma chlastat až do svítání, protože musí ráno do práce... nota bene byste chlastačku až do rána nemuseli ve vašem věku přežít)

  7. Koupáky - viz bod č.1, protože jsem sice dospělá, ale furt jsem nesamostatná. Nebo aspoň koupáky, divadla, kina, bary, matějskou a ZOO neumím navštěvovat sama.

  8. Hlavní sezóna - pokud už byste byli schopni si našetřit na dovču, tak si buďte jistí, že tam budou děti. Protože je hlavní sezóna. Sezóna prázdnin a tudíž na vás čekají spratci všude. U moře, na koupáku, v aquáči, na cyklostezce, na Sněžce, na samotě u lesa (protpže přijely za babi), prostě všude. Sorry jako...

  9. Hlavní sezóna 2 - stejná dovolená, která mimo sezónu stojí cca 9 000 Kč, stojí v hlavní sezóně 19 000 Kč. Rozdíl jeden měsíc, navíc deset tisíc (a máte to i s rýmem).

  10. Hlavní sezóna 3 - jsou destinace, kam se zkrátka během (naší) hlavní sezóny necestuje. Protože je tam období monzunů (jihovýchodní Asie), nebo třeba roční období zima (Jižní Amerika, Nový Zéland...).

  11. Přivýdělek - a vy o své dovolené taky chodíte na brigádu? Navíc se "skillama" učitelky a úvazkem na měsíc vás určo všude uvítají s otevřenou náručí. Krom Mekáče, tam berou všechno. Hlavně, když nezapomenete na okurku!

  12. VEDRO! Já jsem se sice narodila v srpnu, nicméně se začnu potit už když se podívám na přepověď počasí. Děšť, vichřice, orkány, klidně. Ale vedro, že se potí i váš stín, to si strčte do prd.le!

PS. Dala jsem si na FB "inzerát", že sháním brigádu na léto:

SHÁNÍM BRIGÁDU NA LÉTO, vážně (páč máme, že jo, ty dva měsíce volna)! Platově jsem nenáročná, jediný cizí jazyk, co ovládám je žvatlání a extrémní zdrobňování, ale zase nepotřebuju pauzy na vykonávání biologických potřeb. Nejlépe co nejdál od lidí a PŘEDEVŠÍM od dětí (jakéhokoli věku). Umím skvěle zalít kávu horkou vodou a skládám vlaštovky s dlouhým doletem... Nabídky zasílejte do SZ.

Ne, že to zase budete všichni lajkovat, páč já to myslím vážně a nechci přes léto chcípnout na hlad!

... no škoda, že nejsou lajky zpoplatněný. Mohla bych si za tu sumičku pronajmout chatku na břehu mácháče. A možná by mi zbylo i na projížďku na šlapadle.

PS2. Kdyby se našla zkušená učitelka ve školce, která by mi vysvětlila rozvrh financí na dva měsíce tak, abych druhej měsíc nemusela trávit u rodičů, ať se ozve. Já jsem na to totiž za těch šest let ještě nepřišla.

PS3. Ty dospělácký prázdniny nejsou vůbec tak skvělý, jako byly zamlada...

Autor: Barbora Veselá | středa 21.6.2017 7:00 | karma článku: 39.92 | přečteno: 8987x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.69 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8705

Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...