Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P15a91v69e54l 12S23t73a65r34ý

22. 3. 2017 18:36

Slečno/paní Veselá, přečetl jsem si pár vašich blogů a musím říct, že vám nezávidí. Já bych s dětmi pracovat nemohl, zvlášť s těmi malými. Je mi jasné, že vaše práce není lehká a je špatně placená.

Na druhou stranu jsem rád, že jako ventil svojí frustrace jste mimo jiné zvolila tuto formu blogu. Krásně se to čte, je to k věci, čtivé a vtipné (člověk se holt musí někdy smát, aby nemusel brečet). Přeji pevné nervy a těším se na další vaše blogy.

13 0
možnosti
DB

celý případ našeho školství je poněkud složitější. V době před rokem 1989 jsme měli celkem dobré školství nebylo vynikající ale dost dobré. Pak se k nám začaly dovážet systémy výuky z USA. a tam je to vše trochu jinak. Velmi mizerné obyčejné veřejné školství a vynikající univerzity..tedy asi jen deset....ty ostatní jsou v něčem dobré. a některé univerzity nebo colleges jsou absolutní katastrofa. vím to zažil jsem to učil jsem na univerzitách, amerických.

CO SE TÝKÁ inkluze je to skutečně nesmysl. Je nutné udělat trojité školství. Jedno pro normální děti, jedno pro vysoce nadané a jedno pro ty, kterým učení tak moc nejde. JENŽE...k tomu je nutné vyřešit i otázku kantorů, komu by se chtělo makat jako lev za almužnu, vím to učil jsme i zde za almužnu a to již kantoři dostali a ještě mají dostat přidáno...pokud se to povede Je nutné i kantory vychovat tedy naučit je učit...cestou životem jsme viděl mnoho kantorů, jen málokterý ale uměl učit. Většinou jen něco odříkali nebo přečetli z vlastních skript...

Ale jak chceme někoho něco učit, když vlastně nevíme co bude za 30 let...to je minimální doba než se ve školství něco skutečně změní...prvně totiž musíte vychovat kantory kantorů, pak ty kantory a pak teprve přijdou na řadu děti a studenti...a to trvá..proto se také ve školství nesmí moc experimentovat....ale velmi dobře si rozmyslet, co udělám a jaký to bude mít dopad.

dobrý kantor nepotřebuje nic jiného než sám sebe tabuli a křídu a občas nějakou tu pomůcku....kružítko, pravítko, úhloměr na tabuli, a tak....ve speciálních školách je to pak již komplikovanější, potřebujete například figurínui,na které se učíte první pomoc .. atd

a co máme děti učit, když lze předpokládat, že velmi brzo, tedy za 30 let možná za 50 možná také mnohem dříve, bude veliké % nezaměstnaných, kteří NIKDY ZA CELÝ ŽIVOT NEBUDOU CHODIT DO PRÁCE, protože žádná nebude, protože to budou dělat roboti.

Možná bychom měli děti a studenty naučit milovat myšlení....filozofii a vědu

4 0
možnosti
JH

"Ale jak chceme někoho něco učit, když vlastně nevíme co bude za 30 let..."

Ještě, že tato (nesmyslná) zásada nebyla uplatněna už v jeskyních.

0 0
možnosti
JJ

J40a97n 87J43e80n69i69c

22. 3. 2017 16:47

Paní Veselá, moc dobře napsáno. Jsem doma taky "postižen" učitelkou a tak se čas od času bavíme i o škole. Onehdy jsem jí řekl, že díky norským fondům a Norsku jsme ve školství zase o krok zpět, pač ta inkluze se vůbec nepovedla. Vyvedla mne z omylu. Byla v Norsku asi 5 let zpátky a říkala, že v Norsku sice "pomalejší" děti chodí do normální školy, ale v rámci té školy mají třídy, které odpovídají naším speciálním, kdysi zvláštním školám. Takže to bude asi jak píšete. Někdo se sice inspiroval v Norsku, ale tak nějak si nezjistil ani polovinu věcí kolem toho a zavedl to u nás hlava nehlava... Tedy ne že bych fandil výchově dětí v Norsku, ale zase na ně nemůžeme svalovat vše.

Každopádně bych rád upozornil všechny paní Valachové a Engelsové, že snažit se direktivně říkat rodičům, co je pro dítě nejlepší, je cesta do pekel. Na druhou stranu je nutno přiznat, že speciálně u paní Engelsové je to zdařilý krok, jak vychovat poslušného voliče - ovčana. Skvělý je hlavně zákon o tom, že pokud rodič neuposlechne doporučení PPP, tak je to důvod k odebrání dítěte, páč se daný rodič nesnaží dát dítěti to nejlepší co může dostat. A zde už má Norsko svoji zásluhu.

Ale asi nejsem ten správný etalon na kritiku, páč mám po škole už hodně let a za mých mladých časů jsme se doma "nechlubili", že nám učitel vynadal nebo nás pokáral (tedy dal facku nebo přes ruku ukazovátkem). Rodiče by totiž místo toho, aby nastoupili do školy a seřvali kantora dali další facku nám, což nebylo zrovna žádoucí, když táta dělal celý život v železárnách a měl ruku jak z ocele... Na druhou stranu jsem neměl problém ani na SŠ ani na VŠ ani v zaměstnání. A mohu všechny mladé rodiče ujistit, že pokud někdo nastoupí do práce, tak nějaký papír o tom, že má jedno a více dys je pro zaměstnavatele zcela nepodstatný. Tedy omlouvám se, je podstatný v tom směru, že daný jedinec si zavře dvířka k některým činnostem... A zcela jistě se to nebere jako diskriminace, je to prosté zabránění možným škodám...

Tož tak...

5 0
možnosti
PS

Mám to doma z první ruky.U syna ve třídě je pomalejší žák.Celá třída ho nenávidí.To je překvapení páni odborníci,děti jsou nejen upřímné ale i zlé.Synovo historky jak se dotyčný postaví a začne nahlas hulákat aniž by dostal poznámku to je něco.Ale tati von tam házel penál a řval,já jsem mu jen řekl ať drží pusu.A von poznámku jako nedostane? Milí "odborníci" vaše reforma od stolu je paskvil.A jen tak mimochodem už se to tu jednou zkoušelo(podobné) a také to nedopadlo dobře.Jen slaboduchý opakuje stejnou věc a očekává odlišný výsledek.

20 0
možnosti
JJ

J81a68n 40J74e44n27i86c

22. 3. 2017 16:58

Moudrý se z chyb poučí, blbec chybu opakuje...

2 0
možnosti
DK

Ach jo...jsem stará bába a byli jsme vychováváni bez inkluze, s fackami za lumpárny a jedním školníkem, který chodil s pořádnou metlou... Zodpovědně řeknu, že ty blbosti, co plodí ministryně by se měly zarámovat. Chodím ráno nakupovat...a přede mnou je spousta školáku, která kupuje donuty s polevou, sladké limonády apod.. Myslíte, že paní ministryně byla v nějaké obyčejné školce či škole (čímž myslím Horní Dolní) bez uvítacího výboru a kytice a viděla své návrhy v praxi?;-€;-€;-€

18 0
možnosti
JJ

J32a20n 77J91e76n72i95c

22. 3. 2017 16:57

Taky jsem tak nějak zažil vícetřídku a situaci, že kdybych si ztěžoval doma na kantora, tak jsem dostal jednu o táty a druhou jsem chytil o futra...

Jako děcka jsme si užili legrace. Chodil jsem 2km do školy a 1-5 (2třídy) a pak dojížděl busem da města. Když mi to ujelo, tak jsem se proběhl. Pak se to hodilo v těláku. Jo kámoš co hrál forbal, tak mu nešla matika. Učitelka ho posadila ke mně a museli jsme se snažit oba :) Tedy ne že bych z toho byl nějak extra odvázaný... V dnešní době dost kantorů odchází ze školy. To co si dovolují děti je mimo moje chápání. Obdivuji ženu učitelku, že jim ještě nedala facku... No je to velký pokrok, jen si nejsem jist jestli je to s kladným nebo záporným znaménkem...

P.S. Nedávno jsem poslouchal, že by se děti neměly strašit čertem... Tak jsem si vzpoměl, jak jsme s kámošem dělali čerta a Mikuláše. Jak jsem zachrastil na chodbě kovovou krabici s matkami, tak děti skákaly šipky do náruče maminek, zpívaly a přednášely básničky a nikdy jsme nemuseli za někým přes hlavu... Nevím nevím, když budeme čím dál méně odolní, jestli nakonec nezdegenerujeme :)

4 0
možnosti
OF

Po přečtení vašeho článku bych se chtěl stát asistentem v MŠ. Jsem v důchodu, holím se jen někdy, mluvím sprostě, mám rád pivo.... chtěl bych se přihlásit do kurzu

pro asistenty MŠ. Komu mám napsat. Valachové ?

P.S Za mlada jsem psal Sally do Mladého světa, ta potvora, mi ani jednou neodpověděla. Nerad bych zažil opětovné zklamání.:-(

6 0
možnosti
AM

A pane Pragere, co jste vy? Nechci být sprostý, jen se posmíváte, ale žádný věcný protiargument. To vás naučili kde? Že by ve Frankfurtské škole? :-) Nebo absolventi nějakého neomarx. oboru typu gender/multikulti studies? Pár takových totiž osobně znám a vím, že často reagují tímto podpásovým způsobem. :-) Ovšem snažíte-li se někoho shazovat posměchem bez solidní věcné protiargumentace, tak shazujete jen a pouze sám sebe, pamatujte si to. :-)

2 0
možnosti
Foto

A98l52e57š 31P94r24a45g91e39r

22. 3. 2017 16:03

co to melete člověče?

1 1
možnosti
AM

Karma! Jako žák/student jsem sivyzkoušel speciální slepeckou i běžnou školu. Ale to opravdu s inkluzí blbnou ive školkách??? No tak to už je fakt příšernost! Jinak názor jedné maminky,který jsem použil ve svém dřívějším blogu na toto téma:

Máme syna s Aspergerem, integrace v „normální“ škole v prvnítřídě. Zatím má asistentku na celou dobu výuky včetně přestávek. Máme takovýpocit, že od září je to jeden velký špatný sen. Došlo to už tak daleko, že synužívá kombinaci dvou antidepresiv. V pololetí jsme chtěli vyměnit školu,bohužel není možnost, protože v běžných školách v Jihlavě nestojí o tyhle děti.Díky inkluzi se „specka“ zrušila a jediná škola, která je zvyklá na „jiné“ dětimá obrovský převis zájemců. Myslím, že by hodně rodičů uvítalo starý stav věci.Syn od 4 let čte a počítá. Četl plynule a teď se od ostatních dětí naučil čteníslabikováním. Místo rozvoje je to posun zpátky.

viz:

Když vědecké mýtyvítězí nad zdravým rozumem

Karma! Jako žák/student jsem si vyzkoušel speciální slepeckou i běžnou školu. Ale to opravdu s inkluzí blbnou i ve školkách??? No tak to už je fakt příšernost! Jinak názor jedné maminky, který jsem použil ve svém dřívějším blogu na toto téma:

Máme syna s Aspergerem, integrace v „normální“ škole v první třídě. Zatím má asistentku na celou dobu výuky včetně přestávek. Máme takový pocit, že od září je to jeden velký špatný sen. Došlo to už tak daleko, že syn užívá kombinaci dvou antidepresiv. V pololetí jsme chtěli vyměnit školu, bohužel není možnost, protože v běžných školách v Jihlavě nestojí o tyhle děti. Díky inkluzi se „specka“ zrušila a jediná škola, která je zvyklá na „jiné“ děti má obrovský převis zájemců. Myslím, že by hodně rodičů uvítalo starý stav věci. Syn od 4 let čte a počítá. Četl plynule a teď se od ostatních dětí naučil čtení slabikováním. Místo rozvoje je to posun zpátky.

viz:

Když vědecké mýty vítězí nad zdravým rozumem

Bohužel... diskuze nechce brát odkazy a wordovský text ze schránky... :-(

5 0
možnosti
Foto

A64l88e56š 84P26r98a10g45e95r

22. 3. 2017 15:33

R^Dneska to není sranda blog, no, budu se opakovat, ale tahle ta blogerka je minimálně blogerka Nováček roku 2016, člověk se rád směje, ale ne pořád, úcta k tomuto stvoření.

2 1
možnosti
JR

J93a41n 44R32á16ž

22. 3. 2017 14:39

Nápad zavést do základních škol společné vzdělávání mentálně retardovaných dětí s nadprůměrně nadanými mohl vzejít jen z úřadu, kde tato inkluze proběhla už před lety.

22 0
možnosti
JJ

J70a49n 94J69e26n84i30c

22. 3. 2017 17:04

Beru to spíše jako systémovou likvidaci státního školství. Měli jsme jedno z nejlepších školství v Evropě. Dokonce se FInové snažili převzít náš model. Finům se to asi povedlo, mají to teď hodně na úrovni. Za to u nás se to vede likvidovat... Možná lobby soukromých škol. Doteď neměly moc dětí, tak po inkluzi budou mít narváno. Který soudný rodič dá dítě do třídy se zaostalým dítětem, aby se mu zpozdilo i jeho dítě? Místo aby se přidalo kantorům, tak se vrazí prachy na asistenty, ale kvalita se zhorší... Škoda mluvit.

3 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik