Typologie moderních fotrů v MŠ

11. 03. 2019 7:00:00
Tatínkové dětí ve školce - to je taková zvláštní přehlídka dokola se opakujících typů. Některé typy se kombinují, někdy dochází k jisté otcovské evoluci během tříleté docházky potomka do mateřské školy.

Otec "já jen vedu dítě" - takový otec dítě pouze přivádí. Pokud ho požádáte, aby cokoli podepsal, je zaskočen, volá manželce, zda smí podpisový akt provést. Jakákoli interakce s učitelkou je mu nadmíru nepříjemná.

Otec "předvádivý" - se svým dítětem laškuje, dovádí, vyhazuje ho metr nad zem, hlasitě juchá. Ovšem vždy pouze je-li v dohledu učitelka, pro kterou se toto divadlo koná. Satisfakcí mu je, zaujme-li její pozornost.

Otec "detektiv" - objeví-li se nová učitelka, ihned zjišťuje, kdo to je. Jakou má praxi s dětmi? Kolik jí je let? Má dostatečné vzdělání? Je vdaná? Jaký má názor na potraty?

Tento typ pokládá řadu nepříjemných, často i osobních dotazů. Zatímco on se kvalifikoval pouze tím, že zplodil JEDNOHO syna Řehoře, od učitelky vyžaduje dvacetiletou praxi, roční stáž ve Finsku a bezpečnostní prověrku. Testy způsobilosti a rozborem krve by také nepohrdl. Asertivnější verze biomatek...

Otec "mobilní" - telefon mu plně přirostl k uchu. Proto jej nikdy neodkládá, a to ani když vyzvedává své dítě z MŠ. Zdraví pokynutím hlavy. Mluvit s ním není možné, jelikož NEUSTÁLE telefonuje.

Otec "sezónní" - tento strýček bude maminkou dítěte do čtvrt roku nahrazen jiným.

Otec "hypochondrický/hyperprotektivní" - pokud si jeho dítě při ranním oblékání zavadilo nehtem o čelo, je to pomalu na šití a dítě týden nesmí ve školce cvičit. Bylo by nejlepší ho vozit na invalidním vozíčku a stravu mu podávat nitrožilně. Jakoukoli modřinu, kterou dítě získá během pobytu v MŠ, konzultuje s učitelkou a hledá viníky. Jakýkoli střet jeho dítěte s jiným považuje za šikanu. Z té je z jeho strany obviněno minimálně jedno dítě za čtvrt roku.

Otec "prudič" - nechápe, proč jeho dítě nemůže házet koňský trus z oken, když na to má chuť. Vyžaduje, aby se chod třídy a učitelka podrobila zcela jeho přání, potažmo přání jeho dítěte, které chce místo spánku lekce akrobatické jógy či hru na bicí.

Otec "pohodový"(tzv. optimální) - neřeší hovadiny. Je vděčný, že se mu někdo postará o dítě a on si může jít "odpočinout" do práce. Je slušný, vstřícný a chápe, že učitelky mají jen jeden pár rukou/očí. Své dítě nevidí jako středobod galaxie, učitelku nepovažuje za otroka nebo primitivní postavičku hrající si celý den s Legem.

Otec "kolega" - během povinné vojenské služby byl na týdenní praxi v MŠ a je tudíž kvalifikovaným odborníkem na péči o dítě předškolního věku. Má tendenci vám kolegiálně tykat a rád vám poradí, jak máte vykonávat svou práci.

Otec "sexouš" - z pravidla se v každé školce vyskytuje alespoň jeden otec, jež u všech učitelek spouští při příchodu Pavlovův reflex. Je charismatický, vtipný, neprudérní, vždy dobře naladěn, jeho dítě bývá bezproblémové. Což může být způsobeno zatemněnou myslí jeho učitelek.

Otec "co na něm jeho žena vidí?" - v zásadě neudržovaný, deodorantu neznalý, nesympatický, úlisný muž, jehož pižmo zůstává v místnosti i několik minut po jeho odchodu. Vyvolává ve vás tendence k aplikaci antibakteriálního gelu, zatímco jeho partnerka je příkladem ideální ženy.

Otec "vtipálek" - je s ním vždy legrace. Zvládne drsnější styl humoru, vtipnou učitelku kvituje s povděkem. Jeho příchod je zpravidla doprovázen smíchem.

Otec "rádoby vtipálek" - je s ním vždy trapno. Má oplzlý, trapný a nevhodný styl humoru. Myslí si o sobě, že je králem Standup komedie a posluchačky (z řad učitelek) zásobuje řadou ohraných vtipů. Při jeho příchodu se většina učitelek někam zašije, jen aby ho nemusela poslouchat.

Otec "dědeček" - aneb je školácká chyba někoho označovat jako dědečka. Často se z něj vyklube otec, který má děti ve věkovém rozpětí třiceti let. Jeho poslední dítě je většinou mladší než jeho vnoučata. Manželku má druhou až třetí, zpravidla o patnáct až dvacet let mladší. Má za sebou druhou i třetí mízu. Povoláním bývá umělec.

Otec "omylem" - jednou si nedával pozor a nyní zodpovědně nese důsledky svých činů. Máte potřebu ho litovat a obdivovat, že na rozdíl od jiných nevzal nohy na ramena a neutekl.

Otec "střídač" - opak otce sezónního. Tento typ střídá tzv. tety jednou až dvakrát ročně. Povětšinou jí udělá potomka a následuje odchod a vyhledání nové "tety".

Otec "autista" - ráno dítě vozí do školky autem. Málokdy přichází včas. Dítě chodí v zimě bez bundy, rukavic, čepic... protože "my jsme ráno jeli s tátou autem".

Otec "neznámý" - dítě uvádí, že rodiče nejsou rozvedeni. Přesto jste za tříletou docházku ani jednou otce neviděli. Do školky chodí pouze matka. Dalo by se připodobnit paní Colombové. Neustále se o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl.

Otec "pivař/hulič" - je cítit svou vášní.

Otec "neutrální" - nic nevymýšlí, dítě včas přivede, pozdraví, odevzdá, odchází...

Otec "problematický" - vždy najde problém, který by s vámi mohl jít řešit, vaše práce mu nikdy nepřijde dostatečná, úctu k povolání učitele zcela postrádá. Statisticky jde z pravidla o OSVČ. Často a rád "žaluje" vaší ředitelce. Čas od času vyhrožuje inspekcí. Rozhovory s ním jsou vždy plné sebezapření a přemožení nutkání dát mu dělo...

Toť stručnější nástin rozmanitosti na poli otců. Matky by zřejmě vydaly na třídílnou celovečerní ságu. Ráda bych ve své třídě uvítala někoho typu Deníček moderního fotra, ale ten je dostupný bohužel pouze v Pardubicích.

Autor: Barbora Veselá | pondělí 11.3.2019 7:00 | karma článku: 46.68 | přečteno: 21583x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 145 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 126 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 336 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8705

Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...