Chcete být učitelem? Stačí půlroční školení

6. 02. 2019 7:00:00
Jste ředitelem nemocnice, která dlouhodobě řeší nedostatek lékařů. Máte dvě možnosti. Můžete zatlačit na stát, aby zvýšil vtipnou výši platů lékařů, nebo podpoříte návrh, který "dodá" nové lékaře za 250 hodin...

Lékařem se nyní může stát vyučený zámečník, cukrářka, truhlář nebo automechanik. Postačí, když absolvují 250 hodinový kurz. Pokud má zámečník to správné zapálení, může s poklidem provádět anestezii. Není čas na hrdinství. Nejsou lékaři.

Jako zcela jasná možnost se jeví vytváření permanentního tlaku na vládní instituce, aby řešily platové podhodnocení tohoto povolání. Zřejmě by byla i reálná šance, že zvýšení platů zamezí odlivu mladých lékařů do zahraničí. A nebylo by potřeba zaměstnávat doktory, kteří jsou několik let v důchodu. Vyřešilo by to i onen začarovaný kruh, kdy se jako ředitel nemůžu rozloučit se špatným lékařem s nevalnými pracovními výsledky. Protože se bojím, že na jeho místo nikoho neseženu.

Druhou možností je podpořit další dehonestaci kdysi váženého a prestižního povolání. Jak rychle vyřešit, že v zákoně je zakotveno vysokoškolské nebo odborné vzdělání? Můžeme tam vnořit novelu o tom, že pro výkon lékařské praxe postačí dodat certifikát o absolvování (ne)akreditovaného 250 hodinového kurzu, který z oněch "nadšenců" vytvoří lékaře. To bude snazší, rychlejší, bohužel už ne logické. Natož prospěšné pro budoucí generace...

Přijde vám to pomatené? Na hlavu postavené? Nesmyslné? Nereálné? Ano, zdravotnictví na tom "až tak špatně" není. Ale jiný státní sektor ano - české školství. Ředitelé škol se totiž rozhodli řešit problém s chybějícími kantory přesně takto. Zatímco dříve k pedagogům neodmyslitelně patřil magisterský titul, či jiné odborné vzdělání, v současnosti se schyluje k řešení pomocí jakéhosi školení. Za podpory ředitelů škol.

Zda-li by nebylo lepší, místo důsledků řešit příčiny?! CO je příčinou dlouhodobého nedostatku kantorů ve všech krajích ČR? Proč se mladí nehrnou do výkonu této profese? Proč na školách učí lidé bez potřebného vzdělání? Co způsobilo celkovou degradaci učitelství? Proč ředitelé škol netlačí na příslušné orgány, aby aktivně přistupovali k řešení těchto problémů?

Nerozporuji, že by automechanik nemohl učit záživněji fyziku nebo třeba hudební výchovu, než lety vyhořelá bývalá učitelka ruštiny pět let přesluhující důchod. Jen se domnívám, že vzhledem k tomu, že máme přístup k neplacenému vysokoškolskému vzdělání, si automechanik může dostudovat příslušný obor.

Předpokladem samozřejmě je, že vysoké školy budou kvalitně vzdělávat studenty. Což se ne vždy děje. Nesouhlasím s Ondřejem Kaniou (zřizovatelem Pražského humanitního gymnázia), který si myslí, že krizi českého školství nárůst mzdy nevyřešení. V zásadě tvrdí, že zvýšení platů ze špatného učitele lepšího neudělá. Ne, to neudělá. Ale přitáhne někoho, kdo by práci onoho učitele odváděl líp. Tudíž by se ředitel mohl se špatným učitelem rozloučit, protože by ho měl kým nahradit.

Ano, je to stále a dokola o tom samém. Prestiž českého školství se nezvedne, dokud se adekvátně nezvednou platy hlavních hybatelů oné změny - učitelů. Kvalitních učitelů. Pár se jich ještě na našich školách vyskytuje, nenechme je odejít.

Naše děti sice budou mít obědy zdarma, nárok na školky od dvou let a nebudete jim muset pomáhat s domácími úkoly, protože žádné nebudou. To jsou podle médií a politiků současné priority. Ale budou je vychovávat, vzdělávat a připravovat na budoucí život lidé bez maturity. S jakýmsi kurzem. Vy byste snad chtěli, aby vám srdce transplantoval odborně nevzdělaný lékař?

PS. Ne, nesrovnávám lékaře s učitelem. Jsou to rozdílná povolání. Ale pro jejich výkon musí mít člověk předpoklady. A odborné vzdělání.

PS2. Víte, co pro odvrácení zániku českého školství dělají školské odbory? N-I-C!

PS3. Oni jsou teď beztak zaneprázdněni tím, že si musí užít své bohaté odměny za úspěšné splnění mimořádných a zvláště významných služebních a pracovních úkolů (které nám učitelům zůstávají skryté) - https://www.stream.cz/adost/10030268-ministerska-koryta-a-odmeny-vs-ucitelska-bida

Autor: Barbora Veselá | středa 6.2.2019 7:00 | karma článku: 39.99 | přečteno: 5220x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8705

Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...