Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová česká hymna a státní znak bez orlice

   Protože se možná českému olympijskému výboru nelíbí, že je orlice málo bojovná, zcela nedynamická a především duhovej jednorožec bude lícovat ke lvovi mnohem lépe...

   Já nevim. Vždycky jsem měla za to, že stání hymna je neměnná. Jedna z mála jistot, které v dnešní době máme. Takovej ten lidovej song, co ho všichni znají.

 Ovšem Český olympijský výbor dokáže stejné zázraky, jako ruští soudruzi... například prodloužit českou hymnu. Protože během těch více jak sto let si nikdo nevšiml, že je krátká, nebojovná a utahaná.

   Nikdy jsem neuvažovala nad tím, že sportovci mohou cítit frustraci nejen ze špatného sportovního výkonu, ale taky třeba proto, že když už se dostanou na posty nejvyšší, tak stojí na stupínku o tři sekundy míň než rakouskej kolega. To je teda nefér. A proto ten sport přece nedělaj, aby si pak ani pořádně nepostáli na stupních vítězů. 

   Možná bychom měli zopakovat medailový ceremoniál z Nagana. Možná že i hokejisté cítí jistou potřebu, aby hymna hrála déle. Prapůvodně jsem teda myslela, že sport se vykonává pro výsledky. Nebo vášeň. Nebo peníze. Očividně ho ale většina sportovců, hlavně těch českých, vykonává proto, aby si postáli dlouho na hymnu. Teď se jen obávám, že jim za chvilku začne vadit, že na vlajce nemáme fialovou hvězdu nebo žlutýho smajlíka a vlajka je málo veselá. Nebo že na státním znaku chybí nějaký obojživelník. Nebo třeba jednorožec.

   Původní hymna se zdála být málo dynamická, bojovná a navíc byla utahaná. A slyšeli jste, drazí sportovci, hymny ostatních zemí? Víte, je to hymna. Ta má být, podle mě, především důstojná. Bojovné a dynamické hudbě se říká pokřik. Nebo chorál. Nebo skandování. Nebo heavy metal. 

   Vzhledem k tomu, že hymna se povětšinou pouští na stupních vítězů, tak nevím, k čemu vám bude, když bude bojovná. Fakticky stojíte na stupních vítězů, když už jste dobojovali, ne? Utahaná? Nooo asi pan Tyl a pan Škroup moc nepočítali s tím, že z jejich písně pro divadelní hru bude jednou hymna naší země. Jinak by ji určitě udělali megadynamickou. Vod podlahy. 

  Je teda s podivem, že například přeživší vojáci 2 sv. války neměli potřebu si stěžovat na bojovnost hymny. Nebo utahanost. A to by (podle mě) byli víc v právu než čeští sportovci. Neměli by sportovci řešit dresy, obuv a tréninkové plány, než hymnu? Jen se teď obávám, že se ozvou Slezané a Moravané, že pokřik "Kdo neskáče, není Čech" je v textu opomíjí...

   Nebylo by od věci napsat Michalovi Davidovi nebo Danu Landovi, že by nám mohli sepsat z gruntu novou hymnu? Přeci jen Kde domov můj je dost starej kousek. Nemoderní. Nereflektuje současné dění. Nepodporuje multikulturismus. Užívá zastaralá slova jako bory nebo ráj. Dnes bychom byli více prozápadní a užili slova jako eden nebo "paradajs". Ta hymna je vlastně celá blbá. Teď mi to došlo.

   Napadá mě, že se k této kauze ještě nevyjádřil (Pi)Tomio. Beztak tu hymnu maj na svědomí ti "zkorumpovaní" novináři ze 168hodin nebo DVTV. To je jasný. Nebo za to můžou uprchlíci... Nebo Kalousek. 

   Ale jsem ráda, že ve státě, kde nejsou peníze na platy pro zdravotníky, hasiče nebo učitele, se najdou peníze pro někoho, kdo zkusí "zdynamičtit, zbojovnit a odutahat" českou hymnu. A pak se najdou peníze na to, aby se z toho místo Hoaxu udělala realita. Protože si to přáli sportovci a sportovní svaz. Prej. Tak doufám, že si příště budou přát, aby měla Česká republika moře. Protože mně přijde dost nedynamický a utahaný pařit se v buse směrem chorvatská riviéra...

PS. Jak moc se člověk musí nudit, aby měl čas přemejšlet nad tím, že investoval příliš mnoho dřiny, potu a peněz do sportu, když pak stojí na vítězném stupínku "jenom" 1:05 minut

PS2. Nevím, zda se Miloš do konce svého funkčního období ve svém stavu zvládne naučit tu novou bojovnější verzi hymny...

PS3. Jsou věci, které by se neměly měnit. Souhrnně se to označuje jako tradice

Autor: Barbora Veselá | čtvrtek 3.5.2018 7:00 | karma článku: 33,06 | přečteno: 1726x
  • Další články autora

Barbora Veselá

Co rodiče netuší o školkách v přírodě

„Před odjezdem si dojděte všichni na záchod,“ zněl pokyn. „Pančelko, mně se chce kadit,“ ozvalo se z autobusu tři minuty poté, co jsme opustili areál školky.

7.5.2020 v 7:00 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7840x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Proč české školství přichází o dobré učitele

Kdysi jsem věřila, že přispěji ke zkvalitnění českého školství. Věřila jsem, že spasím svět. Pokud ne svět, tak aspoň děti v „mé“ mateřské škole. Chtěla jsem zvýšit upadající, nebo spíše upadlou, prestiž učitelského povolání.

11.12.2019 v 7:00 | Karma: 38,87 | Přečteno: 4068x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

České školy budou mít rok zavřeno

Co se původně zdálo jako aprílový žertík, byť ohlášený s opožděním v květnu, se nyní jeví jako reálný projekt.

19.8.2019 v 7:00 | Karma: 37,08 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Typologie moderních fotrů v MŠ

Tatínkové dětí ve školce - to je taková zvláštní přehlídka dokola se opakujících typů. Některé typy se kombinují, někdy dochází k jisté otcovské evoluci během tříleté docházky potomka do mateřské školy.

11.3.2019 v 7:00 | Karma: 46,68 | Přečteno: 21593x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Chcete být učitelem? Stačí půlroční školení

Jste ředitelem nemocnice, která dlouhodobě řeší nedostatek lékařů. Máte dvě možnosti. Můžete zatlačit na stát, aby zvýšil vtipnou výši platů lékařů, nebo podpoříte návrh, který "dodá" nové lékaře za 250 hodin...

6.2.2019 v 7:00 | Karma: 40,02 | Přečteno: 5220x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Za pokus o vraždu a znásilnění patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik